Последната промена е направена на:
11 ноември 2019 во 13:16 часот.
Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)Albanian
header_mk
Соопштение
Вторник, 05 Март 2019 12:39

На 21 Февруари 2019 година во седиштето на Европската Комисија во Брисел, Претседателот на Советот на Експерти на Агенцијата за Супервизија на Осигурување г-нот Климе Попоски  оствари средба со г-нот Kyriacos Charalambous, член на Кабинетот на Комисионерот Јоханес Хан.

Photo_Meeting_21.02.2019_EC_ISA_VVO_Brussel

Целта на работната средба претставуваа прашања за регионален развој на осигурителниот сектор во земјите од Западен Балкан. Земјите од Западен Балкан имаат најнизок степен на развој на осигурувањето во споредба со просекот на земјите од ЕУ, меѓутоа во последните 10 години покажуваат повисоки стапки на раст од просечните стапки на пораст во ЕУ регионот. Големиот потенцијал за иден развој, потребата од зајакнување на поголема регионална соработка помеѓу земјите на Западен Балкан во реализација на регионални проекти за подршка на растот на осигурителниот сектор, како и усогласување со законодавтството на ЕУ во областа на осигурувањето беа предмет на дискусија. Беше разговарано за потребата од поинтензивна регионална соработка и заеднички активности и мерки за унапредување на осигурителната индустрија во регионот на Западен Балкан, како и за можноста истите да бидат разгледани во рамките на иницијативата за Регионална Економска Област, како составен дел од Советот за Регионална Соработка и Берлинскиот процес.

 

 
Регионална актуарска конференција
Понеделник, 04 Март 2019 10:46
Агенцијата за супервизија на осигурување (AСО) во соработка со SC XPRIMM International SRL, од Букурешт Романија, врз основа на минатогодишното позитивно искуство одлучи и оваа година да организира регионална актуарска конференција. На тој начин, истовремено се работи на реализирање...
Повеќе...
 
С О О П Ш Т Е Н И Е за спроведување на обука и стручен испит за вршење на осигурително брокерски работи
Вторник, 26 Февруари 2019 14:30
Агенцијата за супервизија на осигурување ја информира јавноста дека ќе организира обука и стручен испит за вршење осигурително брокерски работи (во понатамошниот текст: обука и стручен испит за брокер).

Обуката за брокер во времетраење од 4 дена (вкупно 27 наставни часа)...
Повеќе...
 
Повик за поднесување на понуди за избор на едукатори за образовни услуги
Петок, 15 Февруари 2019 00:00
Агенцијата за супервизија на осигурување има потреба од образовни услуги од страна на едукатори, заради спроведување обука и стручен испит за вршење на работи на застапување во осигурувањето како и заради спроведување обука и стручен испит за вршење осигурително...
Повеќе...
 
Техничка помош за финансиска едукација во Програмата на Конституенцата на Министерството за финансии на Холандија во соработка со Меѓународната мрежа за финансиска едукација при ОЕЦД
Понеделник, 10 Декември 2018 11:00
На крајот на септември 2018 година, во Хаг, Холандија, се одржа првиот состанок со кој официјално започна петгодишниот проект за финансиска едукација (2018-2022 година) со поддршка на Министерството за финансии на Холандија и Меѓународната мрежа за финансиска едукација при...
Повеќе...
 
Пополнети се капацитетите за учество на обуката и стручниот испит
Петок, 01 Март 2019 15:11
Во врска со Соопштението за спроведување на обука и стручен испит за вршење работи на застапување во осигурување објавено на ден 26.2.2019 година, Ве информираме дека заклучно со денешниот ден – 01.3.2019 година (15 часот) пополнети се капацитетите за учество на обуката и стручниот...
Повеќе...
 
С О О П Ш Т Е Н И Е за спроведување на обука и стручен испит за вршење работи на застапување во осигурување
Вторник, 26 Февруари 2019 14:20
Агенцијата за супервизија на осигурување ги известува сите заинтересирани лица дека ќе организира обука и полагање на стручен испит за вршење на работи на застапување во осигурување (во понатамошниот текст: обука и стручен испит за застапник).

Обуката за полагање на...
Повеќе...
 
Одржана првата „INSURTECH“ работилница во Стопанската комора на Македонија - ДИГИТАЛИЗАЦИЈАТА КАКО УСЛОВ ЗА РАЗВОЈ НА ПАЗАРОТ НА ОСИГУРУВАЊЕ
Понеделник, 11 Февруари 2019 00:00
Агенцијата за супервизија на осигурувањето во соработка со Здружението на осигурувањето при Стопанската Комора на РМ и oрганизацијата „Fintechguardian.eu", на 8.2.2019 година, во Стопанската Комора на Македонија ја одржаа првата „INSURTECH" работилница за друштвата за...
Повеќе...
 
ИЗВЕСТУВАЊЕ
Вторник, 04 Декември 2018 11:11
Агенцијата за супервизија на осигурување Ве известува дека третиот стручен испит за осигурителен брокер – практичен дел ќе се одржи на ден 11.12.2018 година од 11:30 до 13:30 часот.

Стручниот испит за осигурителен брокер ќе се спроведува во испитниот центар на Правниот Факултет...
Повеќе...
 
« ПочетокПред12345678910СледноКрај »

Страница 4 од 23

Анкета

Дали сметате дека нашата интернет страница ги задоволува вашите потреби?
 
Дали сметате дека информациите на нашата интернет страница се лесно достапни?
 

 

 

  • Потребна документација
  • Тарифник на АСО
  • Мисија
  • Квартални извештаи
  • Прашајте ја АСО
  • Закони
  • Регистар на друштва за осигурување