Последната промена е направена на:
14 ноември 2019 во 11:13 часот.
Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)Albanian
header_mk
ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА УСОГЛАСУВАЊЕ СО ЗАКОНОТ ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА СУПЕРВИЗИЈА НА ОСИГУРУВАЊЕ (“Службен весник на Република Мaкедонија” бр. 198/2018)
Среда, 15 Мај 2019 10:43

I. ЗАКОНСКИ ОДРЕДБИ

Согласно членот 66 од Законот за изменување и дополнување на Законот за супервизија на осигурување (“Службен весник на Република Мaкедонија” бр. 198/2018), друштвата за осигурување, друштвата за застапување во осигурувањето, осигурително брокерските друштва, лицата кои пред влегувањето во сила на овој закон, се стекнале со звање овластен актуар, застапник во осигурување и осигурителен брокер се должни да се усогласат со одредбите од овој закон во рок од 12 месеци од денот на влегувањето во сила на овој закон односно најдоцна до 7.11.2019 година.

Согласно горенаведената законска одредба, друштвата за осигурување, друштвата за застапување во осигурувањето, осигурително брокерските друштва, лицата кои пред влегувањето во сила на овој закон (8.11.2018 година), се стекнале со звање овластен актуар, застапник во осигурување и осигурителен брокер се должни да се усогласат со следните одредби од Законот за супервизија на осигурување (“Службен весник на Република Македонија” бр.27/2002, 79/2007, 88/2008, 67/2010, 44/2011, 188/2013, 112/2014, 153/2015, 192/2015, 23/2016, 83/2018 и 198/2018 во натамошниот текст: Законот):

 

линк...

 
Попоски од Братислава на Меѓународната Конференција за синергијата помеѓу осигурувањето на живот и пензиското осигурување – во последната деценија нашата земја во сегментот на осигурување на живот бележи најголем кумулативен раст од 455% и просечен годише
Понеделник, 15 Април 2019 07:35
Во периодот од 11-12  април, во Братислава, Република Словачка, се одржa Конференција за синергијата помеѓу осигурувањето на живот и пензиското осигурување, во организација на Меѓународната асоцијација на осигурителни супервизори (IAIS), Меѓународната организација на...
Повеќе...
 
Донесено Упатство за вршење на проценка на ризикот од перење пари
Вторник, 09 Април 2019 11:34
Управата за финансиско разузнавање изготви Упатство за вршење на проценка на ризикот од перење пари и финансирање на тероризам согласно член 10 став (7) од ЗСППФТ. Упатството има за цел да им помогне на субјектите во процесот на проценка на ризикот од ПП/ФТ - да ги...
Повеќе...
 
Започна проектот за финансиска едукација на населението
Понеделник, 08 Април 2019 13:47
Во периодот од 3-5 април, 2019 година се реализираше првата официјална мисија, во рамки на проектот за техничка помош за финансиска едукација на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) и Министерството за финансии на Холандија, којшто се одвива во седум земји...
Повеќе...
 
Глобална недела на парите, 25-31 март,2019 година: Агенцијата за супервизија на осигурување со бројни активности ќе ја одбележи Глобалната недела на парите
Понеделник, 25 Март 2019 10:51
Во сферата на финансиската едукација одбележувањето на Глобалната недела на пари е меѓу бројните активности кои Агенцијата за супервизија на осигурувње ги презема во рамки на своите надлежности за развој на осигурителниот пазар и развој на свеста на јавноста за...
Повеќе...
 
Попоски од Виена на Меѓународен форум за имотно осигурување – 2018 година беше најуспешна година во однос на пораст на продажбата на имотното осигурување во последната деценија, како и споредено со останатите земји во регионот
Вторник, 09 Април 2019 14:07
Денес се одржа традиционалниот Меѓународен форум за имотно осигурување со учество на претставници од Европските регулаторни тела за осигурување, претставници од осигурителната индустрија, консултантски фирми и носители на политики за справување со финансиски загуби...
Повеќе...
 
Меѓународен форум за имотно осигурување
Понеделник, 08 Април 2019 14:59
На 9 Април во Виена, Австрија, ќе се одржи Меѓународен форум за имотно осигурување “Property Insurance Forum”.  Целта на настанот е да се согледа влијанието и отпорноста на општествата на климатските ризици и сајбер ризиците. Претседателот на Советот на експерти, г-ин Климе...
Повеќе...
 
Агенцијата за супервизија на осигурување традиционалнo ја одбележа Глобалната недела на парите
Понеделник, 08 Април 2019 13:46
Агенцијата за супервизија на осигурување  во рамки на својата мисија и визија во континуитет реализира активности од сферата на финансиската едукација и придонесува во градењето на финансиското знаење не само на младата популација туку и на повозрасното...
Повеќе...
 
Потпишан Меморандум за соработка во доменот на финансиската едукација и финансиската инклузија
Понеделник, 25 Март 2019 10:33
Агенцијата за супервизија на осигурување, Народната банка на Република Северна Македонија, Министерството за финансии, Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување и Комисијата за хартии од вредност на Република Северна Македонија, сите...
Повеќе...
 
« ПочетокПред12345678910СледноКрај »

Страница 3 од 23

Анкета

Дали сметате дека нашата интернет страница ги задоволува вашите потреби?
 
Дали сметате дека информациите на нашата интернет страница се лесно достапни?
 

 

 

  • Потребна документација
  • Тарифник на АСО
  • Мисија
  • Квартални извештаи
  • Прашајте ја АСО
  • Закони
  • Регистар на друштва за осигурување