Последната промена е направена на:
25 јули 2019 во 10:24 часот.
Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)Albanian
header_mk
Под мотото посетете ги финансиските институции и проширете ги своите знаења за финансиите членките на Координациското тело за финансиска едукација и финансиска инклузија заедно ги отворија Деновите на финансика писменост и едукација.
Понеделник, 10 Јуни 2019 13:40

Целта на Деновите на финансиската писменост е да се зајакне финансиската едукација, да се поттикне финансиската инклузија и да се зголеми свесноста за заштитата на потрошувачите на финансиски услуги.

На настанот, со инфо-пултови, учествуваа институциите од Координациското тело за финансиска едукација и финансиска инклузија – Агенцијата за супервизија на осигурување, Народната банка, Министерството за финансии, Комисијата за хартии од вредност и МАПАС. Учествуваа и банки, друштва за осигурување, осигурително брокерски друштва, штедилници и други финансиски компании коишто ја поддржаа акцијата.

Претседателот на Советот на експерти на Агенцијата за супервизија на осигурувањето (АСО), Климе Попоски, истакна дека АСО уште од самото формирање се залага за унапредување на финансиската писменост, организирање финансиски едукативни активности, подготовка на информативни брошури и интерактивни игри за децата преку кои ќе добијат повеќе знаење во областа на осигурувањето. Исто така, тој потенцираше дека АСО и во иднина ќе продолжи со реализација на бројни активности за натамошен развој и подигнување на финансиката писменост на населението и ќе иницира и поддржува идеи и проекти кои ќе придонесат за развој на пазарот на осигурување.

Активностите на институциите за Деновите на финансиската писменост се одвиваа во рамки на периодот од 28-31 мај. Во овие денови Агенцијата за супервизија на осигурување со свој информативен пулт беше присутна меѓу граѓаните и преку информативен разговор ги запознаваше со своите надлежности и нејзината улога на пазарот на осигурување.

 
СООПШТЕНИЕ до јавноста
Понеделник, 27 Мај 2019 08:59
Во текот на одбележувањето на Деновите на финансиската писменост во периодот 29 до 31 мај 2019 година, на платото пред седиштето на Агенцијата за супервизија на осигурување, на адреса ул. Македонија број 25 Палата Лазар Поп Трајков во периодот од 11 до 13 часот ќе постави...
Повеќе...
 
ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА УСОГЛАСУВАЊЕ СО ЗАКОНОТ ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА СУПЕРВИЗИЈА НА ОСИГУРУВАЊЕ (“Службен весник на Република Мaкедонија” бр. 198/2018)
Среда, 15 Мај 2019 10:43
I. ЗАКОНСКИ ОДРЕДБИ

Согласно членот 66 од Законот за изменување и дополнување на Законот за супервизија на осигурување (“Службен весник на Република Мaкедонија” бр. 198/2018), друштвата за осигурување, друштвата за застапување во осигурувањето, осигурително брокерските...
Повеќе...
 
Попоски од Виена на Меѓународен форум за имотно осигурување – 2018 година беше најуспешна година во однос на пораст на продажбата на имотното осигурување во последната деценија, како и споредено со останатите земји во регионот
Вторник, 09 Април 2019 14:07
Денес се одржа традиционалниот Меѓународен форум за имотно осигурување со учество на претставници од Европските регулаторни тела за осигурување, претставници од осигурителната индустрија, консултантски фирми и носители на политики за справување со финансиски загуби...
Повеќе...
 
Меѓународен форум за имотно осигурување
Понеделник, 08 Април 2019 14:59
На 9 Април во Виена, Австрија, ќе се одржи Меѓународен форум за имотно осигурување “Property Insurance Forum”.  Целта на настанот е да се согледа влијанието и отпорноста на општествата на климатските ризици и сајбер ризиците. Претседателот на Советот на експерти, г-ин Климе...
Повеќе...
 
КОНКУРС
Понеделник, 27 Мај 2019 08:44
Со цел стимулирање на развојот на научната мисла и изработка на трудови од областа на управување со ризици и осигурување во Република Северна Македонија, како и афирмација на млади и стручни кадри, Агенцијата за супервизија на осигурување доделува годишна награда за 2019...
Повеќе...
 
Попоски од Братислава на Меѓународната Конференција за синергијата помеѓу осигурувањето на живот и пензиското осигурување – во последната деценија нашата земја во сегментот на осигурување на живот бележи најголем кумулативен раст од 455% и просечен годише
Понеделник, 15 Април 2019 07:35
Во периодот од 11-12  април, во Братислава, Република Словачка, се одржa Конференција за синергијата помеѓу осигурувањето на живот и пензиското осигурување, во организација на Меѓународната асоцијација на осигурителни супервизори (IAIS), Меѓународната организација на...
Повеќе...
 
Донесено Упатство за вршење на проценка на ризикот од перење пари
Вторник, 09 Април 2019 11:34
Управата за финансиско разузнавање изготви Упатство за вршење на проценка на ризикот од перење пари и финансирање на тероризам согласно член 10 став (7) од ЗСППФТ. Упатството има за цел да им помогне на субјектите во процесот на проценка на ризикот од ПП/ФТ - да ги...
Повеќе...
 
Започна проектот за финансиска едукација на населението
Понеделник, 08 Април 2019 13:47
Во периодот од 3-5 април, 2019 година се реализираше првата официјална мисија, во рамки на проектот за техничка помош за финансиска едукација на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) и Министерството за финансии на Холандија, којшто се одвива во седум земји...
Повеќе...
 
« ПочетокПред12345678910СледноКрај »

Страница 1 од 21

Анкета

Дали сметате дека нашата интернет страница ги задоволува вашите потреби?
 
Дали сметате дека информациите на нашата интернет страница се лесно достапни?
 

 

 

  • Потребна документација
  • Тарифник на АСО
  • Мисија
  • Квартални извештаи
  • Прашајте ја АСО
  • Закони
  • Регистар на друштва за осигурување