Последната промена е направена на:
11 јуни 2019 во 14:56 часот.
Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)Albanian
header_mk
Меѓународен форум за имотно осигурување
Понеделник, 08 Април 2019 14:59

На 9 Април во Виена, Австрија, ќе се одржи Меѓународен форум за имотно осигурување “Property Insurance Forum”.  Целта на настанот е да се согледа влијанието и отпорноста на општествата на климатските ризици и сајбер ризиците. Претседателот на Советот на експерти, г-ин Климе Попоски ќе биде дел од панелот на кој ќе се разговара за зајакнување на отпорноста кон климатските ризиците преку зголемување на осигурителното покритие, и тоа во друштво со Извршниот директор на Осигурителниот пул за осигурување од природни непогоди на Романија г-ѓа Nicoleta Radu и Директорот на Шпанскиот конзорциум за осигурително покритие г-ин Alejandro Izuzquiza Ibáñez de Aldecoa.

Климатските ризици отсекогаш предизвикувале настани со сериозни последици, со огромни материјални и човечки загуби кои често останувале врежани во меморијата. Во последниве децении нивната катастрофална природа стана сè поголема закана за отпорноста на општествата кон ваквиот вид на ризици. За разлика од климатските ризици, сајбер-ризиците се ризици кои допрва се појавуваат, но веќе демонстрираат потенцијално катастрофално влијание кое треба подобро да се разбере и процени.

Еден од главните заеднички елементи на климатските ризици и сајбер ризиците се, недоволната подготвеност и преземените активности за нивно ублажување, како и значителниот јаз во однос на покриеноста со осигурувањето. Во двата случаи, осигурителната индустрија може да игра значајна улога не само во покривањето на финансиските загуби, туку и во помагањето на носителите на политиките и другите заинтересирани тела за подобра проценка и управување со ризиците.

На Меѓународниот форум за имотно осигурување ќе се разговара за горенаведените проблеми, исто така фокусирајќи се на улогата што може да ја имаат најновите технологии во помагањето на осигурителната индустријата да се справи со тековните и идните предизвици, на начин на кој што клиентите би биле подобро услужени.

 
Започна проектот за финансиска едукација на населението
Понеделник, 08 Април 2019 13:47
Во периодот од 3-5 април, 2019 година се реализираше првата официјална мисија, во рамки на проектот за техничка помош за финансиска едукација на Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) и Министерството за финансии на Холандија, којшто се одвива во седум земји...
Повеќе...
 
Глобална недела на парите, 25-31 март,2019 година: Агенцијата за супервизија на осигурување со бројни активности ќе ја одбележи Глобалната недела на парите
Понеделник, 25 Март 2019 10:51
Во сферата на финансиската едукација одбележувањето на Глобалната недела на пари е меѓу бројните активности кои Агенцијата за супервизија на осигурувње ги презема во рамки на своите надлежности за развој на осигурителниот пазар и развој на свеста на јавноста за...
Повеќе...
 
Попоски од Франкфурт на Вториот форум за InsurТech Roadshow истакна – дигитализацијата во осигурувањето ќе влијае на поголемо задоволство на осигурениците, намалени цени на полисите за осигурување и поефикасна исплата на штети
Петок, 22 Март 2019 00:00
Денес се одржа второ по ред “Global InsurTech Roadshow”, во организација на TechQuartier, познат дигитален центар и Goethe Business School, во Франкфурт, Германија. Настанот беше подржан од Европскиот регулатор за осигурување и пензии (EIOPA). Во панел дискусијата насловена „Регулаторни разговори“...
Повеќе...
 
Соопштение
Вторник, 05 Март 2019 12:39
На 21 Февруари 2019 година во седиштето на Европската Комисија во Брисел, Претседателот на Советот на Експерти на Агенцијата за Супервизија на Осигурување г-нот Климе Попоски  оствари средба со г-нот Kyriacos Charalambous, член на Кабинетот на Комисионерот Јоханес Хан.Целта на...
Повеќе...
 
Агенцијата за супервизија на осигурување традиционалнo ја одбележа Глобалната недела на парите
Понеделник, 08 Април 2019 13:46
Агенцијата за супервизија на осигурување  во рамки на својата мисија и визија во континуитет реализира активности од сферата на финансиската едукација и придонесува во градењето на финансиското знаење не само на младата популација туку и на повозрасното...
Повеќе...
 
Потпишан Меморандум за соработка во доменот на финансиската едукација и финансиската инклузија
Понеделник, 25 Март 2019 10:33
Агенцијата за супервизија на осигурување, Народната банка на Република Северна Македонија, Министерството за финансии, Агенцијата за супервизија на капитално финансирано пензиско осигурување и Комисијата за хартии од вредност на Република Северна Македонија, сите...
Повеќе...
 
Информација за обуки
Понеделник, 18 Март 2019 16:26
Агенцијата за супервизија на осигурување ги известува сите лица кои се пријавиле за учество на обука и полагање на стручен испит за застапник во осигурување односно учество на обука и полагање стручен испит за осигурителен брокер во мартковска едукативно испитна сесија...
Повеќе...
 
Регионална актуарска конференција
Понеделник, 04 Март 2019 10:46
Агенцијата за супервизија на осигурување (AСО) во соработка со SC XPRIMM International SRL, од Букурешт Романија, врз основа на минатогодишното позитивно искуство одлучи и оваа година да организира регионална актуарска конференција. На тој начин, истовремено се работи на реализирање...
Повеќе...
 
« ПочетокПред12345678910СледноКрај »

Страница 1 од 21

Анкета

Дали сметате дека нашата интернет страница ги задоволува вашите потреби?
 
Дали сметате дека информациите на нашата интернет страница се лесно достапни?
 

 

 

  • Потребна документација
  • Тарифник на АСО
  • Мисија
  • Квартални извештаи
  • Прашајте ја АСО
  • Закони
  • Регистар на друштва за осигурување