Последната промена е направена на:
23 август 2019 во 08:34 часот.
Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)Albanian
header_mk
АСО рамноправна членка на IAIS
Четврток, 04 Ноември 2010 11:05

 

Dubai Konferencija 018

        Во периодот од 27-29 Октомври, 2010 година Меѓународната Асоцијација на осигурителни супервизори (ИАИС). ја оддржа 17-тата годишна Конференција. Домаќин на овој традиционален настан беше Регулаторното финасиско тело на Дубаи. На оваа Конференција се случи официјалното прогласување и прифаќање на членството на Агенцијата за супервизија на осигурување на Република Македонија како рамноправна членка на ИАИС и нејзино евидентирање во регистрите под уставното име на нашата земја.

 

Присуствуваа голем број на учесници од осигурителните регулаторни тела и осигурителни професионалци кои имаа можност да дискутираат и дебатираат за пазарните услови, трендовите и регулаторните промени во ова предизвикувачко финансиско опкружување.

 

  

На оваа Конференција се донесоа следните одлуки:

 • Едногласно избирање на Претседавач на Комитетот на ИАИС г. Питер Браумулер, по втор пат;
 • Усвојување на нов стратешки план за финасиските перспективи во периодот 2011-2015 и поставување на цели и приоритети за негова операционализација;
 • Усвојување на двогодишен план и поставување на високи цели и приорители во овој период. Овој план вклучува понатамошно зајакнување на регулативата, идентификување на ризиците на глобално ниво,  зајакнување на капацитетот на регулаторите, превземање на понатамошни истражувања и развој на системскиот ризик во секторот на осигурувањето и развивање на методологија на негово квантитативно и квалитативно мерење.  Покрај тоа, ИАИС се обрза да обезбеди и широка лепеза на упатства и стандарди за тоа како да се идентификуваат домашните и глобалните системски ризици;
 • Усвојување на 8 супервизорски принципи, кои претставуваат прв чекор во ревизијата на постојните супервизорски принципи и стандарди;
 • Потпишување на два Мултилатерални меморандуми за соработка.
 •  

  За Меѓународната Асоцијација на осигурителни супервизори (ИАИС)

   

  Асоцијацијата е основана во 1994 година, со седиште во Базел и има мисија да ги претставува осигурителните регулатори и супервизори кои во моментов се 190 јурисдикции во околу 140 земји. Ова значи дека ИАИС има повеќе од 120 осигурителни професионалци, осигурители, реосигурители, трговски асоцијации и набљудувачи. ИАИС е издавач на меѓународните осигурителни стандарди, принципи и упатства, обезбедува тренинг обуки и поддршка во врска со прашања од областа на осигурувањето и супервизијата, организира состаноци и семинари за осигурителните супервизори.

  ИАИС има воспоставено блиски односи на соработка со други меѓународни институции со цел промовирање на финасиската стабилност.
   
  АСО учествуваше на годишната конференција “Перспективи на осигурителниот пазар на Република Македонија”
  Среда, 03 Ноември 2010 11:39
  Во периодот од 6-8 Октомври, 2010 година Националното Биро за осигурување ја оддржа втората годишна Конференција од областа на осигурувањето на тема “Перспективи на осигурителниот пазар на Република Македонија”. На овој настан присуствуваа голем број...
  Повеќе...
   
  Почеток на обуката за застапници
  Петок, 15 Октомври 2010 09:34
  На 14.10.2010 година со почеток во 14 часот, во просториите на Европски Универзитет,  Агенцијата започнa со спроведување на првата обука за застапници во осигурувањето.

  Обуката беше отворена од страна на Претседателот на Советот на експерти на Агенцијата кој им посака...
  Повеќе...
   
  Потпишан меморандум за соработка со Регулаторното тело за финансиски пазар на Австрија
  Вторник, 28 Септември 2010 09:34
  На ден 22 септември, 2010 година, во Виена, во седиштето на Регулаторното тело за финансиски пазар на Австрија, Агенцијата за супервизија на осигурување на Република Македонија ја продлабочи соработката со Австрискиот регулатор, со потпишување на Меморандум за...
  Повеќе...
   
  Објавена предлог содржина на Контниот план за друштвата за осигурување и реосигурување
  Четврток, 19 Август 2010 10:48
  Почитувани,

  Оваа прилика ја користиме да Ве известиме дека Агенцијата за супервизија на осигурување ја објави предлог содржината на Контниот план за друштвата за осигурување и реосигурување заедно со Упатството. Истата можете да ја превземете тука.

  Коментарите и...
  Повеќе...
   
  Објавен е правилник за минималните стандарди за пресметка на техничките резерви
  Петок, 15 Октомври 2010 13:33

  Правилникот  за минималните стандарди за пресметка на техничките резерви кој ги содржи најновите изменини дополненија можете да го превземете тука

   
  Посета на Амбасадорот Ерван Фуере во седиштето на Агенцијата за супервизија на осигурување
  Четврток, 30 Септември 2010 10:42
  Во среда, 29 септември 2010 година (во 11:00 часот) специјалниот претставник на Европската Унија и шефот на Делегацијата Амбасадорот Ерван Фуере ја посети Агенцијата за супервизија на осигурување.

  Посетата од страна на Амбасадорот е со цел поблиско запознавање со...
  Повеќе...
   
  Објавена предлог содржината на Правилникот за минималните стандарди за пресметка на техничките резерви
  Петок, 17 Септември 2010 09:58
  Почитувани,

  Оваа прилика ја користиме да Ве известиме дека Агенцијата за супервизија на осигурување на својата веб страна ја објави предлог содржината на Правилникот за минималните стандарди за пресметка на техничките резерви.  Истиот можете да го превземете...
  Повеќе...
   
  Склучен Меморандум за соработка со Комисијата за финансиски пазар на Бугарија
  Среда, 02 Јуни 2010 14:22
  Во периодот од 31 мај до 1 јуни, Претседателот на Советот на експерти на Агенцијата во придружба на извршните членови беа во посета на Комисијата за финасиски пазар во Бугарија. Целта на оваа посета беше воспоставување и зајакнување на соработката меѓу двете регулаторни...
  Повеќе...
   
  « ПочетокПред11121314151617181920СледноКрај »

  Страница 20 од 21

  Анкета

  Дали сметате дека нашата интернет страница ги задоволува вашите потреби?
   
  Дали сметате дека информациите на нашата интернет страница се лесно достапни?
   

   

   

  • Потребна документација
  • Тарифник на АСО
  • Мисија
  • Квартални извештаи
  • Прашајте ја АСО
  • Закони
  • Регистар на друштва за осигурување