Последната промена е направена на:
14 ноември 2019 во 11:13 часот.
Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)Albanian
header_mk
Работна посета во Брисел
Понеделник, 19 Март 2012 16:21

На 13-ти март, 2012 година, во Брисел, членовите на Советот на експерти на Агенцијата за супервизија на осигурување остварија работна средба со г. Карл Ван Хуле, раководител на единицата за осигурување и пензиско осигурување која е составен дел на Директоратот за внатрешен пазар и услуги во рамки на Европската Комисија.

Претставниците на Агенцијата го запознаа г. Ван Хуле со постојната законска регулатива во Република Македонија и исто така, се разговараше за новиот режим на Солвентност 2 во областа на осигурувањето и предизвиците кои ги носи овој режим. Во контекст на ова, претставникот беше информиран дека е формирана и работна група со претставници од Агенцијата, Министерството за финасии како носител на законската регулатива и стручни лица од осигурителната индустрија, со цел носење на ново законско решение согласно барањата на режимот Солвентност 2. Една од точките на агендата беше и заштитата на осигурениците и корисниците на осигурителни производи и услуги односно кои активности Агенцијата ги презема во овој сегмент, но и исто така, се разговараше и за искуството на земјите членки на ЕУ.

 
Програма за осигурување од ризик од катастрофи
Среда, 04 Јануари 2012 12:00
Главниот мотив за овaa Програма е да се промовира развојот на осигурувањето од ризици од природни катастрофи и временски неприлики на домашниот пазар, со што на локалните стопанственици и на населението ќе им биде овозможено да купат прифатливи производи за осигурување...
Повеќе...
 
Работилница - Ризично базирана супервизија во осигурувањето
Понеделник, 07 Ноември 2011 00:00
АСО во соработка со УСАИД – проектот Партнери за финансиска стабилност (PFS) организираше дводневна работилница на тема Ризично базирана супервизија во осигурувањето, која се одржа во х. Холидеј Ин на 3 и 4 ноември 2011 г.

Работилницата произлезе врз основа на заклучоците на...
Повеќе...
 
Конференција на ЕВРОПА РЕ, “Развој на пазарите за осигурување од невреме и катастрофални ризици во Југоисточна Европа: Од концепт до реалност”
Среда, 19 Октомври 2011 00:00
Првата регионалната конференција на ЕВРОПА РЕ, "Развој на пазарите за осигурување од невреме и катастрофални ризици во Југоисточна Европа: Од концепт до реалност", се одржa во х.Гранит, Охрид, од 12 до 15 октомври 2011 година.

Конференцијата беше заеднички организирана од...
Повеќе...
 
Информации за спроведување на Стручен испит потребен за добивање дозвола за работа како овластен актуар
Понеделник, 17 Октомври 2011 00:00
Агенцијата за супервизија на осигурување ги информира сите заинтересирани лица дека со почеток од 1 ноември 2011 година, во времетраење од 2 (две) години, ќе организира обука за актуари по чие посетување и успешно полагање на испитите, кандидатите ќе може да се здобијат со...
Повеќе...
 
Средба со претставниците на Меѓународниот Монетарен Фонд (ММФ)
Понеделник, 05 Декември 2011 00:00
На 2 декември, во просториите на Агенцијата за супервизија на осигурување се одржа работна средба со претставниците на Меѓународниот Монетарен Фонд (ММФ).

На средбата која на редовна основа ја имаат претставниците на двете институции, освен што бeше дискутирана...
Повеќе...
 
Одбележување на две годишнина на Агенцијата за супервизија на осигурување
Вторник, 01 Ноември 2011 00:00
Агенцијата за супервизија на осигурувањето ја одбележа двегодишнината од своето постоење со пригодна свеченост која се одржа во хотелот Стоун Бриџ, Скопје. На овој свечен настан беа поканети високи државни претставници, претставници од осигурителната индустрија и...
Повеќе...
 
Посета на претставници на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ)
Вторник, 18 Октомври 2011 00:00
Претставници на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ја посетија Агенцијата за супервизија на осигурување. На работната средба која се одржа на 18 октомври, 2011 година бeше анализирана моменталната состојба на пазарот на осигурување во Република Македонија.

Исто така...
Повеќе...
 
Одржана регионална средба
Понеделник, 17 Октомври 2011 00:00
Во периодот од 10-11 октомври, 2011 година во Тирана се одржа втората регионална средба на супервизорите од регионот. Оваа средба беше иницирана на завршницата на првиот регионален состанок во април,2011 година кој се одржа во Виена.

Организатор и домаќин на средбата беше...
Повеќе...
 
« ПочетокПред11121314151617181920СледноКрај »

Страница 19 од 23

Анкета

Дали сметате дека нашата интернет страница ги задоволува вашите потреби?
 
Дали сметате дека информациите на нашата интернет страница се лесно достапни?
 

 

 

  • Потребна документација
  • Тарифник на АСО
  • Мисија
  • Квартални извештаи
  • Прашајте ја АСО
  • Закони
  • Регистар на друштва за осигурување