Последната промена е направена на:
17 септември 2019 во 13:22 часот.
Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)Albanian
header_mk
Избор на најдобар истражувачки труд од областа на управување со ризици и осигурување во Р. Македонија за 2014 година
Среда, 05 Ноември 2014 14:20

Согласно Одлука за утврдување на условите и начинот на доделување на награда за истражувачки труд од областа на управување со ризици и осигурување во Р. Македонија (бр./02-454/5 од 27.05.2014), Агенцијата за супервизија на осигурување распиша Конкурс за избор на најдобар  истражувачки труд од областа на управување со ризици и осигурување во Република Македонија за 2014 година.

Критериумите за учество на Конкурсот, работата на Комисијата и целата постапка се предвидени со Упатството за спроведување на Конкурс за годишна награда за млад истражувач за најдобар труд од областа на управување со ризици и осигурување во Република Македонија (бр./02-370/4 од 29.03.2014 и бр.02-454/5 од 27.05.2014   27.05.2014).

Со Решение за именување на членови на Комисија за избор на најдобар  истражувачки труд од областа на управување со ризици и осигурување во Република Македонија за 2014 година (бр.02-454/6 од 27.05.2014) се именуваат 5 членови, и тоа:

 • за надворешни членови:
 1. д-р Силвана Мојсовска;
 2. д-р Лилјана Баткоска;
 3. д-р Лидија Симонческа; и
 4. д-р Софроние Миладиновски.
 • за претставник на Агенцијата за супервизија на осигурување:
 1. м-р Дарко Блажевски

На Конкурсот за избор на најдобар  истражувачки труд од областа на управување со ризици и осигурување во Република Македонија за 2014 година се пријавија 5 учесници

Комисијата утврди дека трудовите се доставени во предвидениот рок до 30.09.2012 година. Согласно доставените биографски податоци, сите кандидати ги исполнуваат условите од Конкурсот во однос на пропишаните услови за возраста (до 35 години) и образованието (да не се доктори на науки). Сите поднесени трудови се самостојни трудови, напишани на македонски јазик.

Со оглед дека се поднесени повеќе од 3 истражувачки трудови, Конкурсот се смета за успешен.

Сите членови на комисијата поднесоа индивидуални извештаи, при што кај сите членови на комисијата експлицитно беше како предлог за доделување награда трудот на м-р Благица Петрески.

Врз основа на предлогот на комисијата, Советот на експерти на Агенцијата за супервизија на осигурување го прогласи трудот на м-р Благица Петрески за победник на Конкурсот за избор на најдобар  истражувачки труд од областа на управување со ризици и осигурување во Република Македонија за 2014 година.

Трудот на м-р Благица Петрески обработува тема поврзана ризиците по стабилноста на македонскиот осигурителен сектор и потребата од квантифицирање на отпорноста на шокови. Авторот ги истражува двете групи на ризици по стабилноста на осигурителниот сектор: преземени ризици на индивидуални компании и пазарни или економски ризици. Во трудот прецизно се појаснува методолошката рамка на фазите на истражување. При тоа, најпрво се елаборира за осигурителниот сектор во Р. Македонија, неговото учество во финансискиот систем, динамичниот развој и предизвиците за хармонизирање на домашната регулатива и супервизија на осигурувањето со регулативата и праксата на Европската Унија. Трудот можете да го најдете тука.

 
Доделување на награди за најдобри ликовни и литературни творби по повод меѓународниот ден на штедење
Петок, 31 Октомври 2014 16:07
Денес, во рамки на одбележувањето на Меѓународниот ден на штедењето, а по повод распишаниот Конкурс за деца и млади од страна на Народната банка на Република Македонија и на Агенцијата за супервизија на осигурувањето, во просториите на Агенцијата беа доделени 12...
Повеќе...
 
Известувањето за полагање на испит за застапник и брокери
Четврток, 30 Октомври 2014 08:49
Агенцијата за супервизија на осигурување ги известува сите заинтересирани кандидати дека  испитот за застапници во осигурување односно осигурителни брокери ќе се одржи на ден 07.11.2014 година, во 15:30 часот, во просториите на Европски Универзитет.

Кандидатите кои ќе...
Повеќе...
 
Информација за одржана Втора регионална конференција на Европа РЕ
Среда, 22 Октомври 2014 07:44
На 1 и 2 октомври, 2014 година, во Белград се одржа Втората регионална конференција на Европа РЕ ”Нова генерација на осигурителни решенија”.

На конференцијата учествуваа преку педесет претставници од различни институции кои се од важност за осигурителната индустрија...
Повеќе...
 
Известување за спроведување на обуки и испити
Петок, 26 Септември 2014 12:08
Почитувани,

Ве известуваме дека согласно Планот за работа на Агенцијата за 2014 година, Агенцијата донесе Одлука за спроведување на обука и испит за проверка на стручната подготвеност  за вршење работи на застапување и осигурително брокерски работи.

Обуката за вршење...
Повеќе...
 
Известување
Четврток, 30 Октомври 2014 15:30
Согласно Одлуката бр. 0201-604/4 од 23.09.2014 година за неспроведување на обука и стручен испит потребен за добивање дозвола за работа како овластен актуар (2014-2016 година) донесена од Советот на експерти на Агенцијата за супервизија на осигурување на седница одржана на ден 23.09.2014...
Повеќе...
 
Промоција на доброто корпоративно управување кај друштвата за осигурување во Р. Македонија
Петок, 24 Октомври 2014 07:42
Во рамки на своите програмски определби за развој на пазарот на осигурување во Р. Македонија, АСО предвиде промовирање на доброто корпоративно управување кај друштвата за осигурување во Р. Македонија, со цел да го продолжи позитивното искуство на финансискиот сектор во...
Повеќе...
 
Конкурс за деца и млади
Среда, 15 Октомври 2014 15:22
Конкурс ЗА ДЕЦА И МЛАДИ

ВО

прва категорија на тема: ШТЕДЕЊЕ

втора категорија на тема: ОСИГУРУВАЊЕ

по повод Светскиот ден на штедењето - 31 октомври

Народната банка на Република Македонија и Агенцијата за супервизија на осигурување објавуваат конкурс за деца и млади од...
Повеќе...
 
Остварувањата во осигурителниот сектор во првата половина на 2014 година и проекциите за тековната година
Вторник, 23 Септември 2014 14:14
Агенцијата за супервизија на осигурување на 21.9.2014 година, со почеток во 11ч, во своите простории,  одржа прес конференција, на тема Остварувањата во осигурителниот сектор во првата половина на 2014 година и проекциите за тековната година.

Пред претставниците од медиумите...
Повеќе...
 
« ПочетокПред11121314151617181920СледноКрај »

Страница 14 од 22

Анкета

Дали сметате дека нашата интернет страница ги задоволува вашите потреби?
 
Дали сметате дека информациите на нашата интернет страница се лесно достапни?
 

 

 

 • Потребна документација
 • Тарифник на АСО
 • Мисија
 • Квартални извештаи
 • Прашајте ја АСО
 • Закони
 • Регистар на друштва за осигурување